• Vóór 16 uur besteld: zelfde werkdag verzonden
 • 3,95 euro verzendkosten
 • Gratis retourneren
 • Advies? 003113 46 87 821
trustpilot

dresscode werk formeel

Dresscode op het werk: formeel

Werk jij in een omgeving waar strikte regels gelden en waar van je verwacht wordt dat je formeel gekleed gaat? Dan kan het soms best lastig zijn om precies te weten wat wel en niet mag of kan. Dat zou in een minder formele omgeving niet zo'n punt zijn, maar juist wanneer kleding een belangrijke issue is, wil je natuurlijk geen vergissingen maken. Tijd voor wat tips en suggesties dus! De dresscode formeel geeft zodanig strikte handvatten in hetgeen gewenst is, dat veel bedrijven waar dit kledingvoorschrift geldt dat ook als zodanig zullen benoemen. En ga je aan het werk in een meer traditionele kantooromgeving zoals een advocatenkantoor, dan is de kans groot dat representatieve kleding gelijk is aan een formele kledingstijl

Formeel: wat houdt dat precies in?

Wat voor de een casual is, vind een ander chic. Dus hoe weet je nu dat jouw interpretatie van formeel wel formeel genoeg is? Goed nieuws! Bij vrijwel geen enkele zakelijke dresscode is zo duidelijk wat van je verwacht wordt, als van de formele dresscode. Hanteert je werkgever de formele kledingstijl als dresscode, dan heb je te maken met de meest zakelijk ogende kledingstijl. Mannen dragen in een dergelijke omgeving een kostuum in een donkere kleur, compleet met overhemd en stropdas. Als vrouw heb je iets meer vrijheid in je kledingkeuze. Feit blijft dat wanneer de dresscode op je werk formeel is, ook jij aan een aantal regels gebonden bent.  

         De formele dresscode samengevat: 

 •           Draag een nette broek of rok met klassiek gesneden colbert, bij voorkeur in een donkere kleur.
   
 •           Draag je een rok of vervang je deze voor een recht vallend, licht getailleerd jurkje, zorg er dan voor dat je rok net op of iets over je knie valt. Voor minijurkjes of enkellange exemplaren is binnen een formele kledingcultuur geen ruimte.
   
 •           Kies je voor een pak of mantelpak, combineer dat dan met een lichte, neutrale blouse. Een fijn streepje kan, allerlei prints en opvallende kleuren passen niet bij deze stijl. 
   
 •           Bij je rok of jurk draag je bij voorkeur huidkleurige panty’s en omdat je zakelijke verschijning valt of staat met de onberispelijkheid van je kleding, is het verstandig om altijd een reservepaar in je tas te hebben.  
   
 •           Je schoenen hebben bij voorkeur een klassiek model met een klein hakje. Sandalen of stilettohakken passen niet bij een dresscode formeel. 
   
 •           Je kapsel is goed verzorgd: kort, halflang of opgestoken haar past goed bij deze kledingstijl. Slordige krullenbossen of uitgegroeide haarkleuringen verstoren het effect van de strakke zakelijkheid waar deze stijl voor staat.
   
 •           Draag je sieraden, houd het dan bescheiden en kies liever voor een stijlvol sieraad dat past bij je outfit, dan voor een overdaad aan sieraden
   
 •           Naast de algemene principes die gelden voor een verzorgd uiterlijk en verzorgde kleding, make-up en nagels, is de keuze van de kledingstof belangrijk bij deze stijl. Katoen, linnen en ook 100% wollen stoffen hebben de neiging wat sneller te kreuken of te vervilten dan stoffen van een gemixte kwaliteit. Dus zorg ervoor dat je jurkje of colbert in een dergelijke mix uitgevoerd is en kies bij voorkeur voor een wat zwaardere kwaliteit!
dresscode werk formeel
 

  

dresscode werk formeel

Hoe laat je iets van jezelf zien?   

Als je mannen bij elkaar ziet in een omgeving waar het kledingvoorschrift formeel is, dan bestaat al snel de indruk dat sprake is van een uniform. Niet voor niets heeft men het vaak over de grijze pakkencultuur bij formele bedrijven waar bijna iedereen er hetzelfde uitziet. Ook als vrouw heb je daar bij deze dresscode op het werk meer mee te maken dan bij de andere zakelijke dresscodes zoals business casual en casual. Toch zijn er wel manieren om meer van jezelf te laten zien. 

 • - Kies één centrale eyecatcher. Een prachtige ring, een bijzondere ketting of een mooi horloge. 
   
 • - Combineer een jurkje met een blazer in elkaar aanvullende kleuren. Bijvoorbeeld grijs met navy of zand met grijs. 
   
 • - Accentueer je make-up op een subtiele manier, bijvoorbeeld met een lichte pastel oogschaduw of lichte lipgloss met een kleurtje
   
 • - Customize je kleding met net een andere knoop (misschien met je initialen)? 
   
 • - Gebruik je stationary, bijvoorbeeld notitieboek en pen om je karakter te onderstrepen   
   

dresscode werk formeel